Transparens och kryptering är vårt främsta hopp för att få bra dataintegritet

Privacy, Security

Då nätneutralitet rycker allt närmre i USA så verkar det som om de europeiska operatörerna nu är redo att ta upp kampen för konsumenternas drihet på nätet.

På World Mobile Congress i Barcelona (GSMA)  för någon vecka sedan så efterfrågade Telefonicas CEO Ceasar Alierta striktare regler för att skapa ”digital trygghet”. Vodafones CEO Vittorio Colao höll en keynote där han framhöll vikten av både säkerhet och integritet. Deutche Telekom´s Tim Höttiges hade liknande uttalande och sade ”data-integritet är superkritiskt”.

”80% (av privatpersoner) är oroliga över säkerhet och integritet men klickar alltid i ’jag accepterar (allmänna och särskilda villkor) utan att läsa igenom dem” sade Höttges. Detta bevisades också i ett experiment F-Secure har gjort då det i det finstilta stod att man i utbyte mot gratis wifi gav bort sitt förstfödda barn.

Kampen för digital frihet ligger oss nära på F-Secure och vi håller med om att hårda regler måste finnas om hur data hanteras för att privatpersoner skall känna sig trygga på nätet. Men vi är oroliga för att friheten är i fara då man vill försvara integriteten.

Telenors CEO och styrelseordförande i GSMA, Fredrik Baksaas. Pekade på utmaningen att konsumenten idag har så många olika identiteter på nätet, olika lösenord. Han föreslog att  man skulle koppla digital sin digitala identitet till SIM-kortet. Den här drömmen om en enda digital identitet kan synas smart ur en praktisk synvinkel. Men med tanke på den senaste tidens säkerhetsproblem med SIM-kort skulle det ställa till problem men några av nätets grundläggande tankar. Rätten att skapa sig sin egna identitet, friheten att skilja på privat och arbete och möjligheten att ta en alternativ persona.

GMSA ligger bakom tekniken med ett enda autentiseringssystem som är kopplat till telefonen, systemet har antagits av mer än ett dussin operatörer. Men det kommer sannolikt inte släcka önskan att ha flera e-postkonton eller användarkonton.

F-Secures lab har visat att hälften av de mest populära URL:er vi besöker accesses direkt av användaren själv. Dom besöks automatiskt då du går in på en sida och syftet är att samla information om ditt beteende och spåra dig på nätet.

Dagens allmänna och särskilda villkor har spelat ut sin roll då ingen läser dem. Som F-Secures Mikko Hypponen ofta säger. Den största lögnen på internet är att vi har läst allmänna och särskilda villkor. Detta måste ändras om vi skall skapa ett internet där vi respekterar integritet.

Då vi handlar mat i affären så finns det innehållsförteckning på varorna. Vi kanske inte alltod läser dem, eller förstår alla ingridiender, men det get en bild av hur det påverkar oss som människor. Hur mycket fett, socker och tillsatsämnen finns det egentligen?

Kan vi inte ha något motsvarande som detta för att informera hur ens data hanteras på en specifik site eller av en app?

  • Vilken data samlas in?
  • Är det bara på denna site eller samlas det in på många siter?
  • Hur länge lagras information?
  • Vem delas informationen med?

Några enkla frågor och enkla svar, allt med syftet att visa på att din integritet är värdefull.

Parallellt med att öka transparensen kring datainsamling så måste operatörer och andra aktörer ta sig en funderare kring sin inställning att blockera krypteringstjänster. Argumentet brukar vara att kryptering minskar allmänhetens säkerhet.

Rätten att kunna vara anonym på nätet är en demokratisk rättighet. Vi måste kunna uttrycka oss utan att vara rädda att vara övervakade. Vi skall inte behöva säga ”jag har ingenting att dölja” innan jag går ut på nätet.

Vi är nu inne i en era då vi ständigt behöver nätet och en uppkoppling.  Låt denna era fyllas med tjänster som ger oss möjlighet att inte betala genom massövervakning och integritetlöshet.

Det största problemet är att så många av oss är inte medvetna om vad vi redan har gett upp.

Betygsätt den här artikeln

0 röster

0 kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Du kanske också gillar

%d bloggare gillar detta: