Digitala frihetskämpar tillbaka från fronten

Privacy, Security

Hoten på internet idag är helt annorlunda än för några år sedan, utvecklingen går rasande snabbt. Från finniga tonåringar som gjorde virus för att bli kända till stora multinationella  företag som bygger in övervakning i hårdvara.  Efter två dagar på IT Solutions i Göteborg och otaliga samtal med privatpersoner och företag är det tydligt att vi behöver bygga fler försvarslinjer för att försvara oss på nätet.

Då man pratar om säkerhet pratar man ofta om vikten av att arbeta i flera lager. Detta för att skapa ett så finmaskigt nät som möjligt för att inte släppa igenom några fula fiskar.  Det traditionella säkerhetspaketet kan enklast sammanfattas i 5 nivåer.

  1. Det lokala skyddet där varje fil kontrolleras om de är snälla eller elaka. Detta skydd är livsviktigt då vi inte hela tiden är uppkopplade mot nätet. Vi kan fortfarande få skit in i våra system genom t.ex en usb-sticka.
  2. Då det kommer över 4 nya virus per sekund är det viktigt att även göra ett molnuppslag där man kontrollerar om filen finns med i den senaste listan över dåliga filer.
  3. Ett riktigt bra säkerhetspaket har även ett extra lager som inkluderar speciell teknik som genom att se hur filen beter sig kan avgöra om den är bra eller dålig. Kombinationen 1,2 och 3 är viktiga  för att få bäst prestanda och skydd.
  4. En brandvägg är ytterligare ett lager. Brandväggen är ett skydd för att förhindra att någon obehörig kommer in eller ut från enheten.
  5. Surfskyddet är ett extra stöd då du är ute och surfar. Skyddet stoppar dig från att gå in på dålig sidor som vill lura dig eller förstör. Idag räcker det att man går in på en sida för att bli infekterad av skadlig kod.

F-Secures Johan Jarl pratade på IT Solutions om att antivirus är dött. Med det menade han att säkerhetspaket som bara har nivå 1 inte håller måtten. Det ger mindre än 80% skydd. Johan gjorde liknelsen med bilar. En modern säker bil har många säkerhetssystem. Det räcker ju inte endast med bilbälte fram i bilen.

En tydlig tendens är nu att företag och privatpersoner vill ha fler lager av skydd för att känna sig trygga.  Internet har blivit större och nya hot har uppstått. Cyberskurkar har idag fått konkurrens av stater och multinationella bolag som vill åt vår information.  Då vi är mer uppkopplade än någonsin, blandar jobb och privatliv, kopplar upp oss mot flera nät och använder molntjänster till höger och vänster ökar behovet att skydda vår och vår arbetsgivares information.

Fler och fler lösningar kommer som skyddar enheternas uppkoppling. Det traditionella säkerhetspaketet kompletteras eller byts ut mot ett skydd som ligger på nätverksnivå.

För att försvara sig på nätet idag måste man föra ett flerfrontskrig. Vi på F-Secure har nu kompletterat vårt traditionella säkerhetspaket med lösningen Freedome. Med Freedome skapar vi fler skyddsnivåer för att skydda våra användare ännu bättre.

  1. Krypterad datatrafik med VPN
  2. Möjlighet att få en alternativ IP-adress till den man från sin operatör.
  3. Skydd mot spårning på nätet. Dina digitala fotspår sopas bort för att minimera övervakningen.

Säkerhetsbolagen har fightats i många slag. Vi har slagits mot virus, trojaner, spam och riktade attacker. Nu står vi för ett nytt stort hot. Övervakningen av vår trafik och information där ute på nätet.

Min summering efter 2 dagar i Göteborg fulla med säkerhetsdiskussioner är.  ”På västfronten mycket nytt!”

Taggar

Betygsätt den här artikeln

1 röster

0 kommentarer

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Du kanske också gillar

%d bloggare gillar detta: